All-in-one CSRD Platform.

   Login

HomeMVO verslag: verleden tijd dankzij CSRD?UncategorizedMVO verslag: verleden tijd dankzij CSRD?

MVO verslag: verleden tijd dankzij CSRD?

Bedrijven die tot dusver vrijwillig rapporteerden over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) konden daarin altijd hun beste beentje voor zetten.  Het MVO verslag is dan ook vaak een gelikt document met veel mooie plaatjes en de beste cijfers. De vrijblijvendheid gaat er met de komst van de CSRD voor een groot deel van af. Bedrijven moeten met de billen bloot en zullen ook moeten rapporteren over zaken waar ze liever niet mee over de bühne komen. Wat betekent dit voor het MVO verslag?

Voor de CSRD moeten organisaties rapporteren waar het voor hen écht om draait. De meest relevante (materiële) onderwerpen moeten aan bod komen in het verslag. Dat betekent: ook al heb je nog zoveel zonnepanelen op het dak of heb je al je lampen vervangen door LED – je zal ook moeten gaan rapporteren over onderwerpen die je liever niet over het voetlicht brengt. Dit gaat meestal een stuk verder dan wat organisaties tot nu toe opnemen in hun MVO verslag.

De vrijblijvendheid is er dus grotendeels af. De CSRD verplicht namelijk om te toetsen over welke onderwerpen het voor jouw organisatie gaat.  De manier waarop je dit doet wordt gecontroleerd door de accountant. Oftewel: de accountant controleert niet alleen of hetgeen je rapporteert waar is. Er wordt namelijk ook gecontroleerd of alle relevante onderwerpen voor jouw organisatie aan bod komen in je rapportage.

Het einde van het MVO verslag?

Wat betekent dit voor het MVO verslag? Het verschil tussen een CSRD rapportage en het traditionele MVO verslag lijkt op het eerste oog groot. De CSRD zal een veel uitgebreidere documentatie verlangen en deze moet bestaan uit vele beleidsstukken en data-rapportage die een stuk minder fijn wegleest dan het gemiddelde MVO verslag.

Betekent dit het einde van het MVO verslag? Hier kunnen organisaties verschillende keuzes in maken. Een optie is om naast de CSRD rapportage een simpelere en meer gelikte versie te maken die flink afgeslankt is op de inhoud. Zo blijft het MVO verslag zoals we dat tot nu toe kennen gewoon bestaan. 

ESG - CSRD reporting software Ecocharting

Een andere optie is om het CSRD verslag te pimpen en de belangrijkste info die je wil presenteren vooraan te plaatsen in je document. De structuur waarin je rapporteert mag je namelijk als organisatie zelf bepalen; zolang je maar alles wat nodig is rapporteert en je daarbij aangeeft wat waar staat. 

Kortom: het is door de komst van de CSRD een stuk moeilijker geworden voor organisaties om zich ‘groener’ voor te doen dan ze werkelijk zijn. Het CSRD rapport zal er wezenlijk anders uitzien dan een traditioneel MVO verslag.

Aan de slag met de CSRD? de eerste stap is het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse. Gebruik hiervoor onze software, zo bespaar je veel tijd en bouw je een audit-trail op. Vraag hieronder een demo aan! 

 

Stroomlijn de CSRD voorbereidingen.

Krijg een persoonlijke demo van onze intuïtieve CSRD software. Vraag direct een demo aan. 

© Ecocharting (2024). All Rights Reserved.