Kompleksowa platforma CSRD.

DomCSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatveranderingBez kategoriiCSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatverandering

CSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatverandering

Vrijdag 9 czerwca 2023 to nieuwe aktualizacja z ESRS geopubliceerd. Deze standaarden schrijven de Processen en datapunten voor die moeten worden toegepast in het kader van de duurzaamheids rapportageplicht CSRD. Wat opvalt: więcej szczegółów, więcej duidelijkheid i więcej elastyczności. 

Nieuwe update van de Europese reportagestandaarden op duurzaamheid później aantal belangrijke veranderingen zien dziesięć opzichte van afgelopen update in listopad 2022. De komende vier weken can worden gereageerd op de huidige versie, waarna de commissie met een laatste versie aan de slag gaat.

Wat opvalt in de huidige update: de kern blijft grotendeels hetzelfde, maar in de uitvoering zijn een aantal punten aanzienlijk versoepeld.

Materialiteit staat nog meer centralal

In de vorige versie waren een aantal onderwerpen verplicht, met name rondom het onderwerp Klimaatverandering. In de nieuwste versie is dit nie meer het geval. De materialiteitsanalyse bepaalt nu voor alle onderwerpen of er op geraporteerd moet worden of niet.

𝐖𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐣𝐤? Voor de meeste organisaties zullen de onderwerpen die eerst verplicht waren, als een materieel onderwerp naar boven komen tijdens de materialiteitsanalyse. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor te stellen dat het onderwerp klimaatverandering er voor een organisatie op geen enkele manier toe doet. Het goed uitvoeren en onderbouwen van de materialiteitsanalyse wordt dus nog belangrijker.

De kern blijft hetzelfde, maar er to zwykły szczegół

Podstawą jest hetzelfde gebleven, en dat biedt houvast. Bedrijven die al begonnen waren met CSRD voorbereiding, kunnen met een gerust hart verder. Zo zijn de plus minus 100 onderwerpen die moeten worden getoetst op materialiteit grotendeels dezelfde gebleven.

𝐖𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐣𝐤? Op sommige onderwerpen to więcej szczegółów gekomen, zoals bij het onderwerp vervuiling. Daar jest bijvoorbeeld het onderwerp Microplastics toegevoegd, wat betekent dat er expliciet wordt verlangd van organisaties om te bepalen of dit een onderwerp is wat in hun duurzaamheidsrapportage moet worden opgenomen. 

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Climate Change ESRS CSRD update June 2023 Ecocharting

Meer duidelijkheid en flexibiliteit

De nieuwe richtlijnen zijn een stuk duidelijker, specifieker en bevatten meer voorbeelden om te ilustreren hoe het proces van CSRD voorbereiding eruit hoort te zien. Ook jest bardziej elastyczny, zo kan op veel datapunten worden gebruikgemaakt van een aanloopfase waarin er nog niet op alle vlakken hoeft te worden geraporteerd. 

De nieuwe ESRS richtlijnen zijn ook holder over hoe de materialiteitsanalyse moet worden uitgevoerd en hoe zainteresowane strony hierin moeten worden betrokken. Dit blijft een central concept wat de base biedt van het CSRD duurzaamheidsverslag. 

Aktualizacja w Ecocharting: aanvullende onderwerpen en datapunten

De aanpassingen in de CSRD richtlijnen worden Doorgevoerd in Ecocharting. Dit zijn vooral een aantal kleine inhoudelijke wijzigingen en toevoegingen. Jest to proces centralny w oprogramowaniu onze, dubbele materialiteitsanalyse, blijft qua uitvoering grotendeels gelijk.

Nieuwsgierig naar motyka onze oprogramowanie działa? 
De dubbele materialiteitsanalyse kan een flinke uitdaging zijn. Gebruik daarom onze software die volledig is gebaseerd op de richtlijnen en jest ontworpen w samenwerking met duurzaamheidsexperts en Accountants. Bezpłatne Vraag hieronder deen aan! 

Begin vandaag nog met voorbereiden op de CSRD.

Krijg een osobista wycieczka po intuicyjnym oprogramowaniu CSRD. Vraag bezpośrednio w wersji demonstracyjnej.