Platforma CSRD vše v jednom.

DomovCSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatveranderingNezařazenéCSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatverandering

CSRD wijzigingen: van microplastics tot klimaatverandering

Vrijdag 9. června 2023 je novou aktualizací od ESRS gepubliceerd. Standardně jsou schrijven de processen en datapunten veor die moeten worden toegepast in het kader van de duurzaamheids rapportageplicht CSRD. Wat opvalt: více detailů, více duidelijkheid a více flexibility. 

De nieuwe aktualizace van de Europese rapportagestandaarden op duurzaamheid laten een aantal belangrijke veranderingen zien ten opzichte van afgelopen aktualizace v listopadu 2022.

Wat opvalt in de huidige update: de kern blijft grotendeels hetzelfde, maar in de uitvoering zijn een aantal punten aanzienlijk versoepeld.

Materialiteit stat nog meer centralal

V de vorige versie waren een antal onderwerpen verplicht, se setkal s názvem rondom het onderwerp Klimaatverandering. V de nieuwste verze je dit niet meer het geval. De materialiteitsanalyse bepaalt nu voor alle onderwerpen of er op gerapporteerd moet worden of niet.

𝐖𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐢𝐭𝐤𝐭 Veor de meeste organisaties zullen de onderwerpen die eerst verplicht waren, als een materieel onderwerp naar boven komen tijdens de materialiteitsanalyse. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor te stellen dat het onderwerp klimaatverandering er voor een organisatie op geen enkele manier toe doet. Het goed uitvoeren en onderbouwen van de materialiteitsanalyse wordt dus nog belangrijker.

De kern blijft hetzelfde, maar er je pouhý detail

V de základ je er pata veel hetzelfde gebleven, en dat biedt houvast. Bedrijven die al begonnen waren met CSRD voorbereiding, kunnen met een gerust hart verder. Zozin de plus minus 100 onderwerpen die moeten worden getoetst op materialiteit grotendeels dezelfde gebleven.

𝐖𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐢𝐭𝐤𝐭 Op sommige onderwerpen je pouhým detailem gekomen, zoals bij het onderwerp vervuiling. Daar is bijvoorbeeld het onderwerp Microplastics toegevoegd, wat betekent date er explicity wordt verlangd van organisaties om te bepalen of di een onderwerp is wat in duurzaamheidsrapportage moet worden opgenomen. 

[text gaat verder onder de afbeelding]

Climate Change ESRS CSRD update June 2023 Ecocharting

Více duidelijkheid en flexibiliteit

De nieuwe richtlijnen zijn een stuk duidelijker, specifieker en bevatten meer voorbeelden om te illustreren hoe het process van CSRD voorbereiding eruit hoort te zien. Ook is er meer flexibiliteit, zo kan op veel datapunten worden gebruikgemaakt van een aanloopfase waarin er nog net op alle trainken hoeft te worden gerapporteerd. 

De nové ESRS richtlijnen zijn ook holder over moet de materialiteitsanalyse moet worden uitgevoerd en hoe zúčastněné strany hierin moeten worden betrokken. Dit blijft een central concept wat de basis biedt van het CSRD duurzaamheidsverslag. 

Aktualizace v Ecocharting: aanvullende onderwerpen en datapunten

De aanpassingen in de CSRD richtlijnen worden doorvoerd in Ecocharting. Dit zijn vooral een antal kleine inhoudelijke wijzigingen en toevoegingen. Tento proces je centrální stav v onze softwaru, dubbele materialiteitsanalyse, blijft qua uitvoering grotendeels gelijk.

Jaký je nový software? 
Dubbele materialiteitsanalyse kan een flinke uitdaging zijn. Gebruik daarom onze software die volledig is gebaseerd op de richtlijnen en is ontworpen in samenwerking with duurzaamheidsexperts and accountants. Vraag hieronder een demo aan! 

Begin vandaag nog met voorbereiden op de CSRD.

Krijg een personlijke tour in onze intuītieve CSRD software. Vraag přímé demo aan.