Kompleksowa platforma CSRD.

DomDuurzaamheid in de CSRD: meer dan milieu alleenBez kategoriiDuurzaamheid in de CSRD: meer dan milieu alleen

Duurzaamheid in de CSRD: meer dan milieu alleen

De meeste bedrijven die gaan rapporteren volgens de CSRD richtlijnen houden al gegevens bij over duurzaamheid: denk aan de CO₂ emissies of het energieverbruik. Soms vanuit bestaande verplichtingen, of juist op vrijwillige basis. Er zijn genoeg bedrijven die daardoor achterover leunen en afwachten om verdere stappen te zetten richting hun CSRD rapport. Toch is er alle reden om snel uit de startblokken te komen! 

De nieuwe rapportageplicht verplicht namelijk om op een zeer brede en gedetailleerde manier te rapporteren over duurzaamheid. We kunnen wel zeggen dat de CSRD richtlijnen de meest complete en vergaande openbaringsvereisten zijn op niet-financieel gebied tot nu toe. 

En waar veel bedrijven zich niet bewust van zijn, is dat het begrip duurzaamheid voor de CSRD verder gaat dan milieu alleen. De nieuwe richtlijnen zijn namelijk gebaseerd op de drie hoofdthema's: Środowisko, Społeczeństwo i Zarządzanie.

ESG: van corruptie tot kinderarbeid

Temat środowiska jest nadrzędny w stosunku do zakenów związanych ze środowiskiem: w tym kontekście CSRD definiuje pięć głównych obszarów. Denk hierbij aan biodiversiteit en circulariteit. Zoals alle richtlijnen rondom de CSRD, zijn niet alle onderwerpen verplicht om over te rapporteren voor ieder bedrijf. Dat hangt weer af van de relevantie van ieder onderwerp, wat moet worden bepaald aan de hand van de dubbele materialiteit.

Uitzondering daarbij is het onderwerp Klimaatverandering. Dat vindt Europa dusdanig belangrijk dat iedere organisatie daar verplicht over moet rapporteren. Van Scope 1, 2, en 3 emmissies tot een transitieplan richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering: alles om in lijn te liggen met het akkoord van Parijs.

Ook binnen het domein Social zitten een aantal verplichte onderwerpen. Dotyczą one danych związanych z własnymi pracownikami. Het theme Social gaat verder over medewerkers in de keten, consumenten maar ook gemeenschappen die je als organisatie beïnvloedt.

Waar hierbij over gerapporteerd kan worden, is een breed spectrum aan onderwerpen. Dit gaat van het betalen van een leefbaar loon, het omarmen van diversiteit tot het tegengaan van kinderarbeid. Maar ook de privacy en algehele veiligheid van consumenten behoort tot de onderwerpen die de CSRD beschrijft.

Ostatnim z nich jest Governance (zarządzanie), który odnosi się do wszystkich rodzajów działań podejmowanych w ramach organizacji. Hierbij hebben we over het tegengaan van corruptie tot het op tijd betalen van je leveranciers.

 

Wytyczne ESRS - regulacje ESG w CSRD

Al met al is het duidelijk dat de CSRD het begrip duurzaamheid op een zeer brede en gedetailleerde manier definieert. Consequentie: de rapportage van organisaties over duurzaamheid zal uit een flink aantal hoofdstukken en onderwerpen bestaan.

Het advies is dus: Nie musisz się martwić, że nie będziesz w stanie sporządzić raportu. Dowiedz się, co musisz zgłosić, sprawdź, co masz w domu i przygotuj plan, w jaki sposób możesz sporządzić kompletny raport!

De eerste stap hierbij: Wykorzystanie wątpliwej analizy materiałowej. Skorzystaj z naszego oprogramowania, aby zaoszczędzić czas i stworzyć ścieżkę audytu. Zapraszamy do obejrzenia wersji demonstracyjnej! 

 

 

Stroomlijn de CSRD voorbereidingen.

Pobierz osobistą wersję demonstracyjną intuicyjnego oprogramowania CSRD. Zamów bezpośrednio wersję demonstracyjną. 

© UiCore 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.